Design a site like this with WordPress.com
Get started

TV GONIČ: GANGS OF LONDON S2 (Sky)

Valjda ne treba da posebnije pojašnjavam da druga sezona Gangs Of London nikada nije mogla da dobaci do (over the) TOP-a prve sezone. Gareth Evans je svoj teve projekat od prvog do poslednjeg kadra vozio na najvećim mogućim visinama, visoko testirajući naše mogućnosti da nijansirano osećamo mili-osciliranja na samom vrhu, kao i da nam tako intenzivna vožnja ne dosadi.

Gangs Of London S2 nije samo “nije loša”, već je i poprilično dobra u kontekstu rečenog i činjenice da se prosto teško moglo više sa postavljenim konceptom viskooktanskog akcijaša.

Evans je najveći problem napravio time što je neke ključne momente svoje postavke porekao u drugoj sezoni, povlađujući nagonima komercijalne televizije i konvencionalne naracije, od kojih je tako hrabro i žustro bežao- tu pre svega mislim na to da niko za koga ste mislili da je mrtav nije mrtav tj ako niste videli svojim teve očima da je nekom glava odvojena od tela ili joj fali pozamašan deo, sva je prilika da taj neko nije mrtav. I to će doneti neka semi-senzacionalna razočaranja u ovoj sezoni. Da ne spojlujem više.

Drugo, iako je na vrlo efektan način uveo novog glavnog igrača, gangstera Kobu, gruzijskog porekla, Evans je u preteranoj meri “Gangs of London” sveo na mlaćenje između dve bande tj dve porodice, unutar kojih njeno malobrojno članstvo uporno odbija da umre (najviše zbog toga što bez njih ne bi bilo serije). Tvistovi i prelazi s jedne na drugu stranu, jutrošnji neprijatelji kao verni večernji saborci su dramaturški meal du jour druge sezone i ta vrsta predvidljivosti zamara uprkos povremenoj atraktivnosti njihovih obračuna (koji nisu mnogo izgubili na svojoj ekstremnosti, ali jesu na oštrici iste).

Konačno, glavni junak, “dobri i problematični Elliot” na vrlo neuverljiv način ostaje u igri, a potom počinje da zauzima sve ozbiljnije mesto, da bi na samom kraju seo “za glavni sto” (jbg, valjda nikome nije spojler da Elliott dočekuje kraj sezone?!!), a da pri tome nema nikakav realan kapital, koji je pozamašno problematičan i kod svih ostalih aktera. Realističnost nikada nije bila adut ove serije (London je grad u kome policija praktično ne postoji, a nivoi obračuna iako ravni onima u Somaliji nikada ne postaju predmet ozbiljnijh policijskih operacija), ali sada se neke stvari odveć trapavo pravdavaju, naši junaci previše lako stižu gde treba ili beže odakle treba, a živim za dan kada će neki medicinski ekspert sesti i izračunati koliko bi realnio trebalo godina da se Elliot oporavi od svih zadobijenih rana, da bi nastavio dalje.

No, u klimi u kojoj “gangsterski” sadržaji praktično ne postoje Gangs Of London nije samo unikatan sadržaj, već i sasvim lišen želje i potrebe da bude aktuelan na način na koji mnogi (prestižni) serijali to pokušavaju. Ovo je serija jasno namerena da muškarcima svih veličina pomogne u teve masturbiranju, skoro, usuđujem se da kažem, kao “pucačke igrice”, zatvarajući ih u jedan svet koji nema mnogo veze ni sa njihovim, niti sa jednim drugim, i u kome mogu da žive i iživljavaju svoje najluđe fantazije kao da “divlji, divlji zapad” i dalje negde postoji, samo do njega treba stići.

Upravo zato, sertifikat ne bi smeo da izostane.

MMnG SERTIFIKAT NAJBOLJE SERIJE 2022.

2 thoughts on “TV GONIČ: GANGS OF LONDON S2 (Sky)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: