Design a site like this with WordPress.com
Get started

TV GONIČ: HIGH SCHOOL (Freevee)

Moje interesovanje za sestrinski folk duo Tegan & Sara bilo je takvo da ne samo da nikada nisam konstatovao da su one Kanađanke, nego nisam primetio ni da su jednojajčane bliznakinje!!!

Retroaktivno, nakon gledanja ove serije, uzeo sam u obzir njihove prvoobjavljene demo snimke (Yellow-Blue-Orange… kako beše) i vrlo se prijatno iznenadio. Ali, ostavimo muziku ušima.

High School, bazirana na sestrinskim zajedničkim istoimenim memoarima, je serija o devedesetima koja izgleda kao da je iz devedesetih, ali, u isto vreme podmiruje i ove neke, aktuelne, potrebe. Šta mislim pod tim?

High School je jednostavna. Dve sestre žive sa majkom i očuhom negde u Kanadi, jedna je već osvestila da voli devojčice (i zaljubljena je u svoju najbolju prijateljicu), a druga je na putu da joj se to desi. Obe vole muziku, naročito Nirvanu, a zatim sve one bendove koje je bilo kul ili nekul voleti devedesetih (poput Smashing Pumpkins itd). Serija je o njihovom odrastanju, druženju sa prijateljicama sličnih ukusa, možda i orijentacija (ne insistira se na tome), i spontanom otkrivanju muzičkog talenta i razvijanja želje za komponovanjem i sviranjem.

Ne mogu ni da zamislim koji je problem “diveloperka” (glumica i rediteljka), Clea DuVall, imala da nađe dve jednojajčane bliznakinje koje su kul, umeju da glume i da pevaju, i to folk-pop muziku! Ali Kanada je još jednom pokazala da je zemlja hiljadu iznenađenja. Sestre Gilliland, Railey i Seazynn, malkice izgledaju kao da su upravo utekle iz nekog kulta sa svojim dugim, ravnim kosama i malkice su hladne na oko, ali definitivno će vas kupiti.

High School za razliku od drugih aktuelnih serija sa ili o tinejdžerima nije o promociji agendi, već o odrastanju, intimnosti druženja, kompleksnosti roditeljstva (Cobie Smulders kao njihova majka kida svojom majčinskom distancom) i o tome kako je lepo slušati muziku. Odrastanje za mene, u devedesetim, bilo je skoro ovako. Naivno i ekscentrično. Trapavo i radoznalo.

Iako se ovde ne dešava ništa što već nisam toliko puta video na toliko mesta, jednostavnost i ubedljivost ove egzekucije, činjenica da iako su sestre lezbijke, ništa od toga ne postaje agenda koja traži prostor, već nam stiže s ljudske strane, kao i njima samima, radovao sam se (kao devojčica) novim epizodama setan zbog činjenice da nas život tako uspešno i neplanirano rastavi od tako lepih emocija koje imamo kao tinejdžeri.

Ako imate tinejdžera, obavezno mu ponudite da odgleda sa vama. Nije odnos roditelja i deteta uvek bio “socijalno umreženi pakao” kao što nam danas stiže sa teve ekrana.

MMnG SERTIFIKAT NAJBOLJE SERIJE 2022.

2 thoughts on “TV GONIČ: HIGH SCHOOL (Freevee)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: