Design a site like this with WordPress.com
Get started

TV GONIČ: LA CORDE (ARTE)

Bez obzira na primedbe koje ću navesti, La Corde je jedna od najboljih serija 2022. (iako je iz 2021).

La Corde je bazirana na sumanuto jednostavnoj premisi- grupa naučnika koja radi u nekom svemiro-posmatračkom centru (kasnije sam pročitao da se sve odvija u Norveškoj) u šumi, kojom su okruženi, pronalazi par centimetara debeo kanap koji izgleda nema kraj. Mislim, to otkrivaju oni koji su krenuli da vide gde isti završava.

Ako mene pitate ovo je jedna od najgenijalnijih premisa IKADA IGDE. Bolja čak i od premisa (koja to god tamo bila) u Lost. Praktične i simboličke eksplikacije i eksploatacije iste su neograničene i pružaju toliko mnogo materijala za razmišljanje da je, nažalost, jedan od prvih koji ćete probati da savladate- zašto ova serija ima samo tri epizode i za sada nema najavljen ni nastavak. Neko tu ozbiljno nije normalan.

Kast je internacionalan i solidan, živopisan i obećavajući koliko i onaj u Lost. Radnja je podeljena između nekog istraživanja koje je upravo u toku, i svom zenitu, ali za koje autori nisu napravili direktnu vezu sa pojavom kanapa, niti su ishod jednog i drugog na bilo koji način dramski sinhronizovali. Pre mi deluje da je bio potreban neki razlog da neki ljudi ostanu u bazi i rade svoj posao, a da se neki drugi avanturistički i nepripremljeno otisnu u dubinu šume u potrazi za krajem kanapa.

Usput, neki koji su krenuli relativno brzo nalaze jedan od mogućih krajeva, dok nekim drugima počinju da se dešavaju mini-čuda koja ih samo ohrabruju da je kanap daaaaleko više od “samo kanapa”. A serija je nailaskom na prethodne tragače za krajem samo zagrebala brojne mogućnosti koje se nude u eksploataciji misterije kanapa.

U nekom trenutku pitao sam se da li će autori ponuditi makar kakav “kraj” za potragu za krajem kanapa i šta će tu da urade i koliko će to da upropasti briljantnu postavku, i onda su oni uradili “nešto” i impresionirali me još više.

La Corde bi evidentno bio bolji da je imao bolju pripremu, duži uvod u priču pre pojave kanapa, bolje i dramski intrigantnije postavljanje junaka, zatim sporije uplovljanje u istragu kanapa, a zatim i razvijanje brojnih i podjednako zanimljivih paralelnih radnji koje bi “usporile” otkrivanje i “trošenje” osnovne misterije. A tu je naučnička istraga mogla da odigra veću ulogu (ja priznajem da praktično nisam ni obratio pažnju na to čime se oni bave, potpuno zanesen metrima kanapa). Ali, ono što jeste njen nedvosmisleni adut jeste nepretencioznost pojave, bivstvovanja i istrage kanapa. On je prosto tu, njegova atraktivnost je više u glavama onih koji bi da se njime bave, nego u njemu samom. On samo, naoko, nema kraj i to je ono sa čim ljudska priroda ne može da se pomiri. I još hiljade pitanja i interpretacija…

Obavezno kušajte. Ovakve stvari su na trpezi bogova.

MMnG SERTIFIKAT NAJBOLJE SERIJE 2022.

2 thoughts on “TV GONIČ: LA CORDE (ARTE)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: