Design a site like this with WordPress.com
Get started

TV GONIČ: THE REHEARSAL (HBO)

Pre ove serije nisam znao ko je Nathan Fielder niti sam ikada gledao Nathan for You (treba li?).

Nathan Fielder je pametan ludak. Objasniti koncept ove serije u isto vreme treba da bude i serija komplimenata HBO-u i onome ko je ovo grinlajtovao (nesvesno čuvajući progresivni plamen ovog kablovskog operatera).

Zamislite da imate neku situaciju u životu. Koju može da razreši dijalog s nekom osobom. Nathan Fielder je spreman da do detalja, zajedno sa vama, rekreira tu situaciju, sa glumcima u napravljenoj scenografiji, i iz različitih uglova vas sprovede kroz sve moguće razvoje te situacije ne bi li vas pripremio za nju. A paralelno s tim otkrio šta vi tu zaista želite da razrešite, koje su prednosti “probe”, tj da bi se on sam zaigrao sa “sto i jednim” meta-aspektom ove postavke intelektualno zaluđujući gledaoca slojevima i slojevima značenja i interpretacija.

Ono što je najzanimljivije jeste da je Fielder radoznali putnik. Iako su propozicije njegovih proba ponekad “sadistički rigorozne” on je vrlo voljan, što ova sezona i pokazuje, da iskorači iz zadatog i potom krene da istražuje nešto sasvim drugo, do svih mogućih ćorsokaka u koje će ga postavka odvesti. Tako “proba” u kojoj jedna vrlo konzervativna hrišćanka želi da “isproba” svoje majčinske i bračne kapacitete neplanirano odlazi u Fielderovo istraživanje sopstvenih očinskih kapaciteta, tokom kojih ima vrlo bolnih i emotivnih trenutaka.

The Rehearsal je intelektualno “igranje sa životom” tokom koga niko neće stradati, ali koje učesnicima može da priredi neočekivano burne lomove. I Fielder tu ne štedi nikoga, pa čak ni petogodišnju decu. Jer nikada nije kasno za suočavanje sa sobom.

U poslednjoj epizodi, u čini mi se poslednjoj sceni, Fielder pušta svoje ćutanje da zuri u dečaka (u nas, u kameru) dobar minut duže nego što je trebalo i tokom tog vremena on izgleda kao bezdušni psiho koji se lomi između toga da eksplodira ili trepne i izađe iz situacije, kao da je u pitanju obična fora. Pomalo je takvih trenutaka na televiziji.

MMnG SERTIFIKAT NAJBOLJE SERIJE 2022.

3 thoughts on “TV GONIČ: THE REHEARSAL (HBO)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: