Design a site like this with WordPress.com
Get started

TV GONIČ: BREEDERS S3 (FX/ Hulu)

VERUJTE MI NA REČ, naročito vi koji imate između 40 i 50 godina, i roditelji ste, u braku ili vezi sa partnerom već više godina.

Ovo je serija za vas. I ne samo to- ovo je jedna od najboljih serija ikada o braku, porodici i kako ne ostati bez jednog odn. drugog u životu. Zato što ste, recimo, sebični.

A mislite da niste.

Prva sezona bila je veoma zabavna i smešna. Ali se dalo naslutiti da je sav humor iznikao iz autentičnih životnih situacija.

U drugoj sezoni autori, na čelu sa glumcem/inicijatorom/ko-autorom, Martinom Freemanom, malčice su zanemarili humor i fokusirali se na životne autentičnosti.

U trećoj sezoni ta stvar se nastavlja i uprkos manje burnim okolnostima, tinjanje nepodnošljivosti i nelakoće suživota nastavlja da se predstavlja kao najlepša i najsmislenija stvar na svetu.

Breeders je serija o tati (drkadžiji), mami (povremeno samoživoj), sinu (koji ima dovoljno anksioznosti da iritira), ćerki (koja je nrduša dobrog srca) i tatinim roditeljima (koji su daleka, ali ne i nedostižna refleksija tatinog i maminog braka) i mamine mame, koja živi s drugim čovekom, (koja je potencijalna refleksija ishoda u slučaju da tatin i mamin brak pukne). Breeders je serija u kojoj su četiri glavna aktera dobila ravnopravan prostor i ravnopravno rasla iz sezone u sezonu. Nikada niko tu nije u funkciji glavne priče (mamine i tatine, recimo). Jer baš kao u životu, vaš život je samo jedan od mnogih oko vas i nijedan od njih, bez preke potrebe, neće vašem ustupiti mesto na sceni.

Nema ovde neke naročite radnje. Povremeno su neki arkovi možda malo kao u Eastenders ili slično, ali je njihova obrada efektna, lična i ljudska. Ovi junaci dočaravaju šta znači biti otac, suprug, zaposlen, pa isto to za mamu. Pa šta znači biti očev sin, prijatelj, vršnjak, unuk itd… Nijedan od junaka nije tretiran samo u jednom od konteksta. Naprotiv. Tretirani su u svim.

Ali ono što je najbitnije jeste da ispod sve te tako lako dočarane teskobe bračnog i porodičnog života može da tinja optimizam, može da tinja osećanje da ste na najboljem mestu u najbolje vreme. Ovo je serija koja nas/vas uči i kuraži, na ličnom primeru. Ovo je serija koja se ne stidi i ne želi da bude kul. Ovo je serija o malim ljudima. Koji često rade još manje stvari. Život, kao i vreme, zaista struji među njima. Oni osećaju kako stvari prolaze i protiču za njih same, kao i za sve druge. Oni znaju šta je bitno, ali nisu uvek sposobni da se time nose.

Ostajem bez daha, ponekad. MajkemiMire.

MMnG SERTIFIKAT NAJBOLJE SERIJE 2022.

2 thoughts on “TV GONIČ: BREEDERS S3 (FX/ Hulu)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: