TV GONIČ: VALLEY OF TEARS (HBO)

Valley Of Tears bavi se “Jom Kipurovskim” ili “Oktobarskim” ratom koji se protegao tokom tri nedelje oktobra 1973, kada su udružene snage Egipta i Sirije napale Izrael, namerene da povrate Sinaj i Golansku visoravan koju im je Izrael oteo u “Šestodnevnom ratu”. Arapske zemlje su, kako me uvodna špica uči, bile vrlo raspoložene da poharaju Izrael, jer su se nakon “Šestodnevnog rata” osećale posebno poniženo. Serija ima 10 epizoda od kojih dobar deo ne prelazi ni 40 minuta, a kako događaji kontinuirano i sporo teku dodatno ćete imati utisak da vam neko neprekidno prekida dugačak ratni film.

Ne znam da li je Valley Of Tears neka vrsta izraelskog državnog, “Band of Brothers”, projekta, ali na seriji je radilo nekoliko tamošnjih scenarističkih veterana, među kojima i Ron Leshem u čijoj seriji (i adaptaciji izraelskog originala) Euphoria trenutno uživamo. Epoha i ratovanje su vrlo lepo dočarani, a jedan od aduta ove serije je sigurno njen sentimentalni ton koji skoro sasvim proizilazi iz nostalgičnih dokumentarnih prizora mira (pre nego što je rat počeo) koji se nalaze u špici. S druge strane, taj skoro apsurdno topli ton serije sasvim je u opoziciji sa crno-belim dokumentarnim snimcima rata koji nas sačekuju na kraju svake epizode.

Radnja prati nekoliko junaka koje rat sticajem okolnosti udružuje u istu “ekipu” ili priču, i preko njih vidimo njegove različite aspekte. S jedne strane, saznajemo za sukob suprostavljenih liberalnih i konzervativnih snaga unutar samog Izraela, upoznajemo različite strukture izraelske armije (redovne snage, nove regrute, veterane), dok sam rat pratimo kroz tenkiste, obaveštajce i njihovo obezbeđenje. Kako se i očekuje od izraelske serije “Zlatnog doba” gluma je besprekorna, kao i sami likovi. Autori su iz nekog razloga priču o ovom ratu obojili sa nekom neobičnom dozom lagodnosti: čitav segment priče koje donosi boemski pisac Meni Ben-Dror i njegovo pristizanje na ratište (Lior Ashkenazi koga znamo iz Our Boys), ljubavni odnos Dafne i Yoava i skoro parodično dočarani obaveštajac Avinoam koji izgleda kao dvadesetogodišnji Woody Allen.

Usled toga, “Dolina suza” deluje povremeno neočekivano opušteno, čak i komično, kao naše ratovanje protiv “nemaca” u Otpisanima. Meni je to veoma prijalo. Poslednjih godina, dočaravači rata imaju tendenciju da iz događaja cede najbrutalnije momente (kojih u par navrata ima i ovde), dok ovde prikazani rat izgleda skoro kao neka momačka avantura (ko zna, možda se radi o tajnom psihološkom ratu koji na ovaj način dodatno ubija “Arape” u pojam). Priča o našim junacima kada ih ostavljamo, samo pravi pauzu od ratovanja i sva je prilika da se oni iz rata nisu ni vratili.

Posebno interesantan momenat je dijalog jednog sirijskog oficira sa zarobljenim izraelskim vojnikom na temu toga kako su “cionizam” kod Izraelaca pobudili Jevreji-dođoši iz Evrope, dok je, navodno, matični izraelski živalj sa arapskim živeo u miru i delio pozamašan deo kulture i tradicija. Otprilike da su ih oni nahuškali protiv “Arapa”. Vredi porazmisliti.

One thought on “TV GONIČ: VALLEY OF TEARS (HBO)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: