TV GONIČ: A TEACHER (FX on Hulu)

Da se svađamo? Ajde.

Kukavičluk i auto-cenzura su najveći neprijatelji dobre televizije. I u koje god ime da nastupaju oni treba da budu naši neprijatelji. Nijedan put tako sigurno ne vodi do pakla kao onaj posut auto-cenzurisanim namerama. A Teacher, 10-o epizodni serijal Hannahe Fidell, prema njenom, istoimenom filmu iz 2013, je dobar primer toga.

Ova serija obećavajuće počinje kao dramski sadržaj sa kojim ćemo moći da vodimo polemiku. Nakon toga se razvodnjava u dramsku splačinu koja ozbiljno kuburi s nedostatkom radnje (čak i u jedva polusatnim epizodama), ali nam ostavlja dovoljno prostora da se podelimo u tabore i zaratimo argumentima. Da bi na kraju u poslednjoj, praktično epiloškoj epizodi, zakucala čiju stranu drži trijumfalnim stajanjem na stranu “žrtve” i proglašenja čitavog serijala još jednim sadržajem koji slepo slavi “viktimizaciju” kao poslednji bastion morala i časti. Kao da nas idiotska upozorenja (na kraju svake epizode) “da ako znamo nekog učenika koji se kara sa učiteljicom to što pre prijavimo” nisu dovoljno upozoravala na to. Ova serija je kukavičko guranje nosa u komplikovan smrad i potom pranje ruku varikinom od toga.

Vidite, ja sam mislio da će A Teacher biti jedan hrabar pokušaj da nam se ispostavi slučaj ljubavnog/emitovnog/seksualnog odnosa učenika (od 17 leta) i (skoro dvostruko starije) učiteljice i mentorke mu, kao ljubavne romanse u kojoj su se dvoje ljudi našli i zavoleli, a kojima su potom striktna i komplikovana društena pravila odredila dalju sudbinu i ishod. I tokom prvih par epizoda priča o školskom šmekeru Ericu koji smuva učiteljicu Claire (ili ona njega?), u Ostinu, Teksasu, deluje kao nešto opipljivo, verovatno, iskreno i, čak, lepo. On odrasta u porodici bez oca, ona je u braku koji nema smisla. A onda ona prizna vezu koleginici, ova je prijavi i tu dobijamo očekivano zakonsko finale- ona ode u zatvor, on na terapiju.

Sreću se nakon Claireinog izlaska iz zatvora, samo da bi nam Fidell pokazala koliko su im oboma životi, skoro podjednako, sjebani. Ja i dalje, naivno, mislim da je to u interesu ljubavi i da se prikaže ne uvek delotvorno slovo zakona koje nema sluha za finese ljudskih odnosa. Claire niko neće da zaposli, svi je preziru, Eric s druge strane raspoloženo pije i nije raspoložen za emotivna vezivanja. Ali od nastavka romanse (sada pod potencijalnim blagoslovom zakona) nema ništa, niti ima zainteresovanih za to.

U poslednjoj i desetoj epizodi, vidimo da su Claire i Eric nekako situirali svoje živote. Različite stvari ih posle šest godina dovode ponovo u rodni grad i tom prilikom im Fidell posvećuje ni 7 zajedničkih minuta u restoranu (!!!) tokom kojih, za slučaj da smo imali drugih “ideja”, dobijamo destiliranu poentu ove serije, a iz usta “(samo?)viktimizovanog” Erica, koji Claire saopštava da mu je upropastila život, da je godinama kuburio s osećajem krivice zbog svega što se njoj desilo, da je emocionalno osakaćen i da ne može da sluša koliko je i njoj loše. Jer njemu je gore. Bljak! Fuj! Sisaj k… izleće mi iz usta.

Zar zaista ne smemo da imamo svoje mišljenje? Zar Eric i Claire, koji deluju kao da su se voleli (i da tu niko nikoga nije nominalno abjuzovao), nemaju ništa drugo jednom da kažu, sem da on njoj ispostavi račun, sada kao zreo, svestan i dovoljno naviktimizovan muškarac. Izvinite, a šta se njemu tačno ružno i loše desilo? Sem društva koje je sve što mu se desilo procenilo kao loše? Možda bi on i Claire raskinuli zbog “nepomirljivih” razlika, možda bi ostali zajedno celog života, ali ovako su brutalno raskinuli tuđom voljom. Koliko se sećam, ona njega apsolutno nikada nije krivila ni za šta, te da bi on nju mogao da kontra-krivi za krivicu koju je zbog toga osećao, kao što bi i svako zarad voljene osobe. Nije da je on imao 10 godina i bio sasvim nezreo. Eric je portretisan kao neko ko je za svoje godine bio solidno zreliji i samouvereniji. Lako je poverovati da je tako nešto i privuklo Claire, on nije bio samo klinac. On je delovao kao muškarac.

Nisam razumeo zašto bi on i dalje bio ljut na nju? Njen prikaz objektivnih muka koje i dalje trpi zbog svojih poteza nije mu natrljan na nos, već prikazan više da objasni da ona objektivno ne može i dalje da prevaziđe sve što se desilo (jer je “known sexual offender”). Deluje da pristojan muškarac tu više ne bi gacao po tuđoj muci, a ne “skupio hrabrost” da je naknadno zatrpa svojim govnima i bulšitima kako je emocionalno unakažen za ceo život- PA BRATE GETTA FUCKIN LIFE DECA BANGLADEŠA JEDU GOVNA I OSTATKE PLASTIČNE KUTIJE KINDER JAJETA IZ PRLJAVE KANALIZACIJE AKO IMAJU SREĆE TOG DANA A TI MI PRDIŠ KAKO SE NISI OPORAVIO OD DOBROG SEKSA I VOLJENOG UČITELJICINOG ZAGRLJAJA OD PRE ŠEST GODINA, JER SI OVERFUCKINSENSITIVE I NA TO IMAŠ PRAVO I TO JE TVOJE JEBENO PRAVO U SLOBODNOM SVETU KOJE ŽELIŠ DO MAKSIMUMA DA ISKORISTIŠ DA SE PROGLASIŠ ŽRTVOM I DA ONDA NA TEMELJU TOGA GRADIŠ SEBI BUDUĆNOST U KOJOJ ĆE SVAKO KO TE UPOZNA PRVO MORATI DA SE POKLONI TVOJIM POČINJENIM ŽRTVAMA A ONDA DA GACA PO JAJIMA OKO TEBE U NADI DA NIŠTA NEĆE PREGLASNO KRCNUTI PA PUŠI MI KURAC PIČKO PLJAČLJIVA I KUKAVIČKA TO SE ZOVE PRIRODNA SELEKCIJA I NEPOVRATNI ODLIV MOZGA I MUDA POPUT TEBE U MEDIOKRITETSKU KANALIZACIJU I TREBA DA DESI U TOM PROCESU I DA TE MOJE OČI VIŠE NIKADA NE VIDE! Hoću da kažem, naravno da je Claire, kao pedagog i odgovorno ljudsko biće pogrešila. I ona je srazmerno tome kažnjena, i odmah i za ceo život. Ali, šta bi s ljudskim, šta bi s ljubavlju, čemu nas ovaj “Teacher” komad umetnosti uči kao ljudima, na univerzalnom nivou, nas zaslepljene strašću ili ljubavlju ili bezumljem? Da li se tu išta i može “naučiti”? Ili je pošteno da samo ostanemo svedoci svega, sa nekakvim svojim, duboko skrivenim osećajem u vezi sa svim.

3 thoughts on “TV GONIČ: A TEACHER (FX on Hulu)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
<span>%d</span> bloggers like this: