TV GONIČ: THE REAGANS (Showtime)

Ronald Reagan, ikona Republikanske partije, prototip modernog političara, demagog, populista, superstar, tek prividno čaša meda u odnosu na grč Donalda Trumpa.

U četiri vrlo elokventne i potkovane epizode Showtime nas provodi kroz glumačku i ranu političku karijeru Ronalda Reagana, njegov dolazak na mesto guvernera Kalifornije i potonja dva predsednička mandata. Priča o Ronaldu je u isto vreme i priča o njegovoj “prokletoj jerini”, Nancy Reagan, koja je, naročito kako je Ronnie krenuo da posrće u Alchajmer, sve upornije nastojala da održi njegov imidž i svoj uticaj (priča o uticaju Nancy-inih astrologa na američku politiku deluej kao naučna-fantastika).

Ako vas iole zanimaju svetska politička događanja, ovaj teve dajdžest Ronniejeve karijere, baš kao i sjajni Huluov dokumentarac o Hillary Clinton, otkriva koliko jednostavno funkcionišu sprege vlasti i krupnog kapitalizma, koliko je “narod” glup i raspoložen da voli svoju projekciju “lidera”, nego njegovu stvarnu sliku. Ronald Reagan je bio “umereni” rasista, efikasno je radio za bogate, prihvatio se obzanjivanja krize usled AIDS-a tek kada je to postalo “popularno”, a ne zaboravimo ni njegov sumanuti projekat Star Wars od koga nije želeo da odustane ni kada je smanjenju nuklearnog naoružanja pristupio daleko raspoloženiji Gorbačev (-ov?).

Za sve to vreme u tihoj pozadini Nancy konzervativno brine o svom “mužiću” lojalna do maksimuma. Ali i malograđanski voljna da naplati svoj doprinos boljitku Amerike- njena čuvena afera sa “donacijama” modnih kreatora na koje po zakonu nije imala pravo, kao i njena čuvena kampanja protiv droga “Just Say NO” koja je već u začetku izrasla u sopstvenu sprdnju. Ali to je nije sprečilo da uveća broj crnih osuđenika u zatvorima na radost belih evangelista. Sagovornici su mahom neposredni učesnici, vrlo kompetentni, a naročito je interesantan kontinuirano distanciran i blago ironičan Ronniejev sin.

2 thoughts on “TV GONIČ: THE REAGANS (Showtime)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: