TV GONIČ: BIG SKY (ABC)

Ne znam ko je umro i postavio Davida E. Kelley-a na prvu teve liniju borbe za ženska i džender pitanja, ali on se oberučke prihvatio poverenog posla. Što i ne bi bio problem, jer njegov kreativni opus uvek je bio pun angažovanih/levih/patriotskih momenata i zastranjivanja. Problem je što je sam “Kelley” nestao u procesu.

Ili kako drugačiji objasniti da trilerozna adaptacija (tako ga opisuju, nisam čitao) “mračnog romana” The Highway, C.J.Boxa, (prvi iz serijala o detektivki Cassie Dewell) koji otkriva da naličje prelepe države Montana krije monstruozne kindapere, kasape i ubice žena, u trećoj epizodi ima sledeću scenu: dve sestre-studentkinje i jedna trans osoba su otete i zatvorene u nekom kontejneru pod zemljom. Jedna sestra je uspela da utekne i čini se da je u tom procesu poginula. Druga sestra (“plavuša”, praštajte mi, ali i ona to misli za sebe) u šoku od svega toga nalazi pribranosti da pita trans osobu kada je shvatila da je trans i “sve to”, a onda se, bržebolje, izvinjava ako pitanje nije postavila “kako treba”, ako uopšte sme i treba. Eto, to vam je slika i prilika ove serije i kreativnog nesnalaženja u plasmanu afirmativnih stvari kakvo je već dotuklo HBO-ovu ovogodišnju produkciju do nogu.

Ali i da nema ovog dobronamernog podbačaja “realističke verovatnosti”, ništa posebno i ništa “kelijevsko” vas ne očekuje ovde. U Boxovom romanu Dewell je udovica policajca, a ovde, “jer ženska pitanja”, imamo i udovicu (shield-maiden Lagertha) i ljubavnicu (to mesto sad zauzima Dewell) i njih dve nevoljno zajednički kreću u rešavanje slučaja. Već u prve tri epizode repetativnost dešavanja, u nedostaku radnje, kidiše na zdrave nerve i strpljenje, dok se od junaka ne zna koji je bezbojniji i odbojniji (obično situirano u jednoj osobi), što skoro nikada nije bila mana Kelley-evih proizvodnji.

Batalio nakon tri odgledane epizode sa snažnom nadom da će ovo biti bačeno u vodu s mačićima do kraja ove godine.

One thought on “TV GONIČ: BIG SKY (ABC)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
<span>%d</span> bloggers like this: