TV GONIČ: WAYNE (Amazon Prime)

Složio bih se samo donekle da je Wayne neka vrsta američkog nastavka/rimejka britanskog hita The End Of the F**king World, o paru tinejdžera koji kreće u sumanutu roud muvi avanturu sejući svuda oko sebe light verziju haosa viđenog u Stoneovom Natural Born Killers.

U seriji koja nosi ime po glavnom junaku, Wayne, nakon smrti oca, “ceremonijalno” ovog spaljuje s kućom za koju duguju rentu, i zajedno sa svojom curom “od tri dana” kreće iz Masačusetsa u Floridu po auto koji mu je otac ostavio, a koji je “nestao” zajedno s njegovom majkom i njenim ljubavnikom. Za njima kreću direktor škole i Wayneov najbolji drug, devojčicin rednek otac i dva ništa manje crvena i glupa brata, kao i dva policajca, “u civilu”, koji Waynea žele da spasu od potencijalnih nevolja. Sve što bi trebalo da znate o Wayneu jeste da on ne voli nepravdu i da svaki put kada je primeti mora da se umeša, pa makar iskrivio par rebara u pokušaju da je ispravi.

Wayne nije toliko rimejk pomenute TEOTFW, iako liči, koliko neobična kombinacija milenijalskog ego-tripa i white trash podneblja gde je (svaki) život izgubio smisao. Stvarno ne znam da li je Wayne strašniji u granicama svoje, često apsurdne, brutalnosti ili u lažno-patetičnim isečcima iz života i glavnih i epizodnih junaka koji svi sevaju napuklinama i ozbiljno traumatičnim iskustvima. I Wayne, kao i TEOTFW, poseduje strip energiju i strip stilizaciju kako bi preventivno sebe zaštitio od kritike nihilizma i defetizma kojim zrači i donekle ublažio svoj surovi ubitačni realizam.

Wayne je urnebesan i zabavan. On je kombinacija Jasona Reitmana, Johna Watersa, braće Coen i svoju postmodernu zida na terenu sličnom onom iz američkog serijala Shameless. Wayne nema poentu. Wayne se ne predaje. Wayne stalno gubi. Wayne mnogo gubi. Wayne je verovatno najdepresivnija serija koju sam pogledao ove godine.

MMG SERTIFIKAT NAJBOLJE SERIJE 2020.

One thought on “TV GONIČ: WAYNE (Amazon Prime)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: