TV GONIČ: THE CROWN S04 (Netflix)

Ovaj prostorčić koji sam ovde sebi samonametnuo nedovoljan je da ispišem sve što bih želeo u vezi sa ovom sezonom i zato ću sve sumirati u jednoj rečenici, koju ćete, nadam se, svi primiti k srcu- The Crown je jedna od najboljih serija ikada i četvrta sezona još jedan je dokaz toga!

The Crown, kad malo bolje razmislim, nikada nije bila (samo) o Kraljici, zar ne? Ona je bila o “kruni”, svim članovima i prilepcima iste podjednako, koji, kao što to princ Philip lepo podvlači lejdi Diani, imaju tu sreću ili nesreću da se vrte oko Nje. Zato ova sezona opravdano u prvi plan izvlači vezu Charlesa i Diane, ali stiže i da opet viri u mračnu kraljevsku prošlost porodice, dok većinu političkih događaja perioda (osamdesetih) tretira kroz prizmu gvozdene vladavine Margaret Thatcher i njenog odnosa s Kraljicom.

Iako će gotovo sigurno nakon gledanja ove sezone svima biti očigledno da Peter Morgan (kako KO, bre?!!) drži stranu Diani i da je prilično surov prema blentavom Charlesu, kao i da “gvozdena lejdi” prolazi mnogo blaže i “pravednije” nego što je istorija, levica i pop kultura pamte, ono što je također očigledno (ili bi trebalo da bude) jeste u kojoj meri Morgan postupke svih aktera želi i pokušava da opravda iz njihove vizure i pokaže kako su neretko i oni sami, njihovi postupci i ponašanja, proizilazili iz nefer zahteva drugih, ili same Krune. To naročito važi za Charlesa, koji filtrira jedan od najsnažnijih motiva ove sezone- da Kruna nikome neće pružiti nimalo nežnosti i razumevanja.

Josh O’Connor i Emma Corrin, kao Charles i Diana su mi bili odlični, a, za razliku od nekih, veoma sam zadovoljan i interpretacijom Thatcherove od strane Gillian Anderson koja je donekle groteskno dočarala ovu kao otužnu vešticu koja je, ipak, bila feministička i nacionalna heroina svog doba. Epizoda s provalnikom je bila briljantna, ali ništa manje to nisu bile ni ona s “najomiljenijom decom” ili ona o “Aparthejdu”, dok poslednji susret Kraljice s Margaret ide direktno u antologiju teve pisanja i režiranja. The Crown je, i dalje, poslednji i velelepan dokaz da je Britanija jednom davno bila impresivna Imperija.

One thought on “TV GONIČ: THE CROWN S04 (Netflix)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: