FATMAN (2020, r. Eshom & Ian Nelms)

Ako nešto ne podnosim to su novogodišnji/božićni filmovi. Činjenica da kakvi god bili uvek vode ka svom inspirišućem i blagoglagoljivom kraju koji nam daje nadu da život nije ono što se dešava u preostalih 364 dana mi je nepodnošljiva.

Zato, hvala Santi na filmovima poput Fatman.

Fatman je duhovita i pametna, možda ne sve vreme baš i zabavna koliko bi se očekivalo, satira o Deda Mrazu i njegovoj ulozi u našim životima koja prikazuje mračnu stranu svih aktera tog procesa i tog “biznisa”. Deda Mraz gubi angažmane, jer sve više zemalja prebacuje proizvodnju igračaka na druga mesta, deca su sve nezahvalnija i spremnija na prljave igre, pijani tinejdžeri pucaju na Deda Mrazove sanke u Božićnoj noći, a on je prinuđen da prihvati ponudu američke vojske da njegovi supervredni “helperi” dva meseca u godini proizvode delove za avione kako bi se izvukao iz dugova.

Kako Mel Gibson igra Deda Mraza, jasno vam je koliko je neupeglanosti u njegovom nastupu i on je, očekivano, besprekoran- pobeđen i nepobediv, nadrkan, ali suštinski topao. Sama priča na dva nivoa prati kako se dečija fatalistička fasciniranost Deda Mrazom, kao nekom refleksijom/kompenzacijom roditeljske ljubavi, reflektuje na sudbinu Deda Mraza i sve do pred kraj deluje da bi Fatman mogao da skrene u uobičajenu emo-bižuteriju svih tih filmova gde smo svi naučili lekciju i iznenada se obožavamo više nego ikada. Jok! Fatman drži “božićnu lekciju”, ali na način na koji to proizilazi iz činjenice da je Mel Deda Mraz. Suštinski ovo jeste božićni film, ali stilski sve izgleda kao Fargo braće Coen.

SELEKTAH: 8plusplus/10

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
<span>%d</span> bloggers like this: