TV GONIČ: WE ARE WHO WE ARE (HBO)

Šta god vi ili ja mislili o ovom autorskom ostvarenju Luce Guadagnina za HBO, ja mislim da je bolje da HBO pravi ovakve programe nego Big Little Lies, Sharp Objects ili ovu novu lajftajmovsku sablast The Undoing.

WAWWA je krupan i transukusan zalogaj. Priča se dešava u američkoj bazi u Italiji, negde blizu mora i Padove i Venecije. Što je super. Ono u šta treba poverovati je da u nju, kao novi komandant, dolazi (pajsad!) pukovnica Sarah sa svojom suprugom Alice, također vojnim licem, i sinom Fraserom, koji je ofarban u plavo i možžžda je gej, a njegova najbolja prijateljica postaje polu-Nigerijka Kate koja voli da se oblači u muške stvari, predstavlja kao Hunter i lako moguće je transrodne orijentacije. Serija se uglavnom bavi specifično-običnim životom dece oficira, koji pokušavaju da odrastu na “stranom terenu”, ali zadire i u intime odraslih vojnih lica i njihove (gej) afere i frustracije. Drugim rečima, ako poverujete da Chloe Sevigny sa svojim trejdmark “prevrtanjem očiju” i aptaunnjujork razumevanjem za razmaženog sina može da bude američka pukovnica, poverovaćete i u sve ostalo.

Ali Luca svoju priču vodi tako da diskretnim ignorisanjem toliko nagomilanih “ekskluzivnosti” zapravo poručuje da nema nikakve posebne ne-realističnosti u tome što su one nagomilane “baš ovde, baš sada” (što je, inače, baner svake epizode). I to mu uspeva. WAWWA je arthausovski pogled na jedan njemu stran seting iz koga je izmuženo sve što je, pak, samom setingu strano. Jack Grazer (Fraser) i Jordan Seamon (Kate), kao i ostali deo mlade ekipe, su fenomenalni. Njihovi odnosi su uverljivi, njihova lutanja očaravajuća u tupavostima koje može samo mladost.

WAWWA je super-prestižna poslastica koja ne beži od toga i ume da se nosi sa tim (u svim epizodama sem pretposlednje koja nemilosrdno davi 88 minuta jalovim i kvaziumetničkim dočaravanjem bola). Guadagnino je lukav voajer i uspeva da na mikro-planovima pokaže makrokonfuziju aktuelnog trenutka u kome svi u isti glas poručuju- to smo, što smo.

One thought on “TV GONIČ: WE ARE WHO WE ARE (HBO)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: