TV GONIČ: TO THE LAKE (Netflix)

To The Lake je veb serija iznikla iz filma Pavela Kostomarova, Vongozero: The Outbreak, koju je Netflix potom otkupio za ceo svet. S obzirom da nisam gledao film, ali vidim da i on i serija dele iste junake, glumce i priču, mogu samo da pretpostavim da je film prepakovan i produžen u 8 epizoda od po 40 minuta. Ono što je bitno jeste da se u seriji uopšte ne oseća da je materijal pre toga bio nešto drugo.

Kao i u realnosti oko nas, iz Moskve počinje da se širi opasan kugoliki grip koji je veoma smrtonosan. Sergej, njegova nova žena, njen autistični sin, Sergejeva bivša žena i njihov sin, Sergejev otac, i Sergejev imućni prijatelj s trudnom mladom ženom i ćerkom alkoholičarkom pokušavaju da sa oboda Moskve stignu do Sergejeve kuće na jezeru i tu pronađu trajno utočište. Na putu im stoji neočekivano brzo podivljala Rusija, od paramilitarnih jedinica koje kreću u brutalan harač, preko uplašenog “naroda” besnog na državni tretman do raznoraznih frikova koji dobijaju svojih 15 minuta.

Iako je osnovni narativ banalan do iznemoglosti, Kostomarov i njegova dva scenarista su ga ispunila zanimljivim likovima, dinamičnim i burnim odnosima i opravdano epizodičnom pričom, koja kao u belgijskoj Into The Night, ne deluje kao nepotrebno produžen film. Serija je sjajno slikana i moderno režirana, scenografija i sam seting su odlični i u nekim scenama (napuštena bolnica, razvoz meštana) oduzimaju dah svojom sirovošću i gorčinom, a nešto slično vas čeka i svaki put kada zavirimo u neku kolibu u šumi.

Okolnosti na planeti pogoduju posebnoj percepciji ovakvih materijala i to treba da iskoristite, jer To The Lake je, možda, na korak od nas i to ga čini perverzno zabavnim i korisnim štivom. Konzumirati ga sada pokazuje nešto u našoj prirodi što je podjednako neobjašnjivo koliko i ponašanje junaka u ovoj seriji. A opet, neće vam biti teško da poverujete da bi sve baš tako i dešavalo. I(li) verovatno hoće.

MMG SERTIFIKAT NAJBOLJE SERIJE 2020.

3 thoughts on “TV GONIČ: TO THE LAKE (Netflix)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: