TV GONIČ: LOVECRAFT COUNTRY (HBO)

Lovecraft Country je, kao i njegov, tek nešto malo bolji prethodnik Watchmen, još jedan pokazatelj HBO-ovog kreativnog pucanja koji pokazuje da ovaj, nekad velelepni, proizvođač serijskog programa više ne udovoljava svojim kriterijumima nego ne-umetničkim zahtevima elita.

Urađena prema istoimenom romanu Matta Ruffa, serija kombinuje horor tematiku H.P.Lovecrafta u regionu Nove Engleske unutar koga je ovaj situirao većinu svojih priča (i koji je po tome dobio neformalni naziv “lovecraft country”), sa rasnim problemima Amerike pedesetih godina prošlog veka. I dok vi, opravdano, pomišljate da se radi o nekom, nešto tamnoputijem, True Blood-u smeštenom par decenija ranije, moram da vam kažem da HBO ni tu kreativnu lestvicu ne može da dobaci.

Iako se nekoliko crnih junaka vrzma tokom 10 epizoda u pokušaju da od belih, arijevsko-Barbie izgledajućih, magova otme natrag svoju magiju, autori serije su više zabavljeni time da kroz re-write istorije plasiraju poučne priče o rasi, polu i seksualnoj orijentaciji, nego da ijednog od svojih junaka učine iole zanimljivim. Svi oni podjednako su dobri, zbunjeni, zlostavljani i spremni da nauče lekciju o pobrojanim topicima, ali se po ovom fantastičnom trešu, suštinski ni malo drugačijem od viđenog u serijalu The Mummy, kreću predvidljivo i šablonski, rezultirajući sadržajem koji samo akomulira dosadu i konfuziju.

Lovecraft Country je, kao i Watchmen, nastupila pompezno i preozbiljno (obe serije rekapituliraju masakr u Tulsi, recimo), kao nekakav stav afro-američke elite, a zaboravila je da gledaoci na HBO-u, uz po koju golu sisu i razbijenu glavu, više od svega traže anti-junake za kojima će poći i u pakao ako treba. A tako nešto je ovde najstrože zabranjeni “no-no”.

Dajem sto evra da kad Michelle Obama nedeljom uveče sedne da gleda “dobru seriju” ona pre klikne na Succession, nego na Watchmen ili ovo, jer i ona, kao i mi, voli zanimljive ljude, a ne bezbojne pione u politički-korektnoj igri.

2 thoughts on “TV GONIČ: LOVECRAFT COUNTRY (HBO)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
<span>%d</span> bloggers like this: